Vraag het de headhunter

Reading time: 3 minutes

Author:

J.B. vraagt:

Een dienstverband van drie dagen, ik dacht dat zoiets alleen bij uitzendkrachten aan de orde was. Onlangs is het echter ook mij overkomen. Wat is er gebeurd? Ik had een mooie baan als hardwaredesigner. Er kwam een vacature vrij bij een goede relatie van mijn oude baas. Het was een interessante stap in mijn carrière, qua werkzaamheden en qua financiën. Ik heb daarom gesolliciteerd en werd aangenomen. Er was slechts één lastig puntje: ik had al een vakantie van twee weken geboekt. Ze verzekerden me dat dit geen probleem was. Ze vonden het ook niet nodig om de indiensttreding een maandje op te schuiven, zoals ik voorstelde.

Toen ik echter de eerst dag op mijn nieuwe kantoor arriveerde, kreeg ik een planning voor mijn neus voor de eerste weken. Ze hadden totaal geen rekening gehouden met mijn vakantie en gingen er simpelweg vanuit dat ik die wel even zou annuleren. Toen ik voet bij stuk hield en hen herinnerde aan onze afspraak, waren ze niet voor rede vatbaar en zetten ze me na drie dagen weer op straat! Omdat ik nog in mijn proeftijd zat, had ik geen poot om op te staan.

Nu ik er zo aan terugdenk, kan ik het nog altijd niet geloven. Heeft u wel vaker zoiets meegemaakt?

De headhunter antwoordt:

Ieder zichzelf respecterende onderneming heeft een met waarborgen omgeven selectieprocedure voor nieuwe medewerkers. Dit geldt niet alleen voor de topfuncties maar voor alle posities. Hierdoor worden aperte vergissingen in de selectie zo veel mogelijk voorkomen. Bij hoogopgeleiden komt ontslag in de proeftijd over het algemeen alleen voor in tijden van crisis, wanneer bedrijven draconische maatregelen moeten nemen om overeind te blijven. Als gevolg van de wet is ontslag tijdens de proeftijd echter altijd mogelijk. De werkgever hoeft geen reden op te geven en evenmin rekening te houden met een opzegtermijn. Dat betekent dat je direct op straat komt te staan, met lege handen. Bovendien hangt het er nog maar vanaf of je recht hebt op een WW-uitkering, zelfs als het ontslag niet-verwijtbaar was.

Daarom is het werkelijk schandalig wat jou is overkomen. Je zou bijna denken dat er opzet in het spel is: een dealtje tussen je oude en nieuwe werkgever. Waarschijnlijker is het in casu grove lompheid en minachting van jouw belangen.

Er is weinig dat je tegen proeftijdontslag kunt ondernemen. Van schadevergoeding kan eigenlijk alleen sprake zijn wanneer het ontslag is gebaseerd op discriminatie (ras, geloof, geslacht, zwangerschap of leeftijd). Wanneer je opzet of zo‘n een-tweetje zou kunnen bewijzen, heb je wel een sterke zaak bij de rechter.

De proeftijd is bedoeld om inzicht te krijgen in je persoon en je geschiktheid voor het werk. Dat hebben ze echter onmogelijk kunnen beoordelen in die drie dagen dat jij daar hebt gewerkt. Er is jurisprudentie die bepaalt dat werkgevers in strijd met goed werkgeverschap handelden bij dergelijke ultrakorte dienstverbanden. Werkgevers zijn daarom verplicht nader onderzoek naar jouw capaciteiten te verrichten bij twijfel over je geschiktheid voor de functie.

Een proeftijdontslag op grond van bedrijfseconomische redenen beschouwt de rechter in de regel als rechtsgeldig. Daar is in jouw geval geen sprake van. Ik heb echter eens meegemaakt dat een octrooimedewerker in de proeftijd congé kreeg met als argument dat hij ongeschikt was voor de functie, terwijl het bedrijf de salarissen niet meer kon betalen. De waarheid was kennelijk te gênant. Wellicht is dat in jouw geval idem dito.