Vraag het de headhunter


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 3 minutes

T.J. vraagt:

Na een reorganisatie kwam er een einde aan mijn dienstverband van 25 jaar bij een grote toeleverancier in de technische branche. Ik heb een achtergrond als bedrijfseconoom en heb in totaal 32 jaar werkervaring. Bij mijn laatste werkgever ben ik opgeklommen van marketingmanager tot manager business development en CEO bij een onderdeel van het bedrijf.

Anderhalf jaar geleden tekende ik in goed overleg een beëindigingsovereenkomst en sindsdien heb ik geen betaald werk meer verricht. Het punt is dat de industrie waar ik tot voor kort werkte langzaam maar zeker verdwijnt naar landen met lagere lonen. Een managementjob ligt dus niet meer voor het oprapen. Ik ben wel genegen om ook naar andere branches en soorten bedrijven te kijken, bij voorkeur in een sector met een wat meer innoverend karakter. Bij de industrietak waar ik vandaan kom, miste ik dat aspect wel eens.

De afgelopen maanden heb ik een paar gesprekken gehad bij potentieel geïnteresseerde bedrijven op mijn werkterrein, maar dat leverde nooit een concreet aanbod op. Aan mijn cv kan het niet liggen, want dat is uitgebreid. Logisch, gezien mijn werkervaring. Helaas hoor ik vaak dat ik overgekwalificeerd ben voor de banen waarvoor ik interesse heb. Misschien ligt het ook wel aan mijn leeftijd, of wellicht schrikt mijn veronderstelde salaris af. Ook ervaar ik mijn gebrek aan netwerk buiten de specifieke branche waarbinnen ik de afgelopen 25 jaar heb gewerkt als een groot nadeel.

Hoewel ik me financieel nog geen zorgen hoef te maken, wil ik graag weer aan het werk. Hoe kom ik uit deze impasse?

De headhunter antwoordt:

Eerlijk gezegd, verbaast het mij wel dat je nog geen nieuwe functie hebt gevonden in de anderhalf jaar dat je nu bij je vorige werkgever weg bent. Je hebt immers een dijk van een cv en ervaring waar menig bedrijf van zou kunnen profiteren. Daarom heb ik je een aantal vragen gesteld over de aanpak die je hebt gehanteerd in je zoektocht naar werk.

Je vertelde vooral in het buitenland contacten te hebben binnen jouw branche. Deze heb je benaderd en daaruit is een enkel gesprek voortgevloeid. Daarnaast heb je een enkele headhunter aangezocht, maar daar kreeg je weinig tot geen respons. De facto zijn je activiteiten hiertoe beperkt gebleven. Ik vind dat mager. In jouw situatie hoef je je ten eerste niet te beperken tot je eigen branche, en ten tweede kun je contact opnemen met vele (internationale) headhunters om je interesse voor een nieuwe functie en je beschikbaarheid bekend te maken. Verder kun je je via beurzen en symposia oriënteren op ontwikkelingen op de markt – en dan bedoel ik niet alleen het specifieke deel waarbinnen jij 25 jaar hebt vertoefd. Je ervaring is volgens mij zeer interessant voor veel bedrijven in de (elektro)technische industrie, zowel voor grote concerns als voor mkb‘ers of start-ups. Je hebt immers een schat aan ervaring met internationaal zakendoen in Europa, de VS en Azië.

Je gebrek aan netwerk buiten je ’eigen‘ industrie is ook zo‘n punt. Je zegt dat er sprake is van verregaande consolidatie in je bedrijfstak. Dan zul je ook wel collega‘s hebben gehad die deze tak vaarwel hebben gezegd. Wat doen zij nu? Neem eens contact met hen op! Om te weten wat je netwerk nu werkelijk is, zul je dit eerst in kaart moeten brengen. Neem dit letterlijk. Vervolgens: in welke richting zou je jouw netwerk willen uitbreiden? Denk daar eens over na en ga daarna aan de slag. Ook voor jou geldt: oriënteer je, bepaal je koers en zet zeil. In jagerstermen: pak je geweer, zet je hoed op en ga op jacht.