Vraag het de headhunter


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 3 minutes

T.F. vraagt:

Zoals u nog wel weet uit ons persoonlijke gesprek, werkte ik jarenlang succesvol in een technisch adviserende functie voor een handelshuis. Door een organisatiewijziging kreeg ik de kans om over te stappen naar een verkoop- en accountmanagementfunctie. De functie zag er in het begin erg aantrekkelijk uit. Mijn rayon was Zuid-Nederland en ik heb daar veel contacten. Er bleek echter maar weinig te halen. De grote opdrachten kwamen allemaal uit de Randstad en daar kon ik niet scoren.

Mijn volgende werkgever had behalve in mijn verkoopkwaliteiten ook interesse in mijn voetbalkunsten. In mijn proeftijd deed ik mee aan een bedrijfstoernooi, ik stapte op een knollenveld in een molshoop en brak mijn enkel. Toen ik na een paar maanden weer hersteld was en mij meldde op het hoofdkantoor, kon ik gelijk mijn autosleutel inleveren. Ze zagen het niet meer in me zitten. Belachelijk! Ik had me nog niet eens kunnen bewijzen. Gelukkig betalen ze wel nog mijn contract uit, waardoor ik rustig kan solliciteren.

Inmiddels zit ik een half jaar thuis. Sinds kort ben ik weer serieus op zoek. Bizar wat ik zoal meemaak. Laatst vroeg een HR-manager waarom ik zo kaal ben! Idioot gewoon. Ook reageerde hij overdreven omdat ik iets te laat was. Bij zo‘n man is er niets te winnen. Wat kunt u voor mij betekenen?

De headhunter antwoordt:

Het eerste dat mij opviel in ons gesprek was je onderkoelde agressie. In plaats van een prettige sfeer neer te zetten en een professioneel en gelikt interview te geven, krijg ik ongeveer een instructiecursus met don‘ts uit sollicitatiegesprekken. In plaats van je succesverhalen over de bühne te laten rollen en mij ervan te overtuigen waarom jij de juiste kandidaat bent voor de functie, geef je me vooral goede redenen om je af te wijzen.

Heb jij nog nooit gehoord dat kandidaten in interviews worden getest? Wanneer jij raar reageert op zo‘n vraag over je hoofdbeharing, dan val je goed door de mand. Waarom maak je daar niet gewoon een grapje over? Erg onprofessioneel om daar een principezaak van te maken. Bovendien: heb je nog nooit gehoord van de moderne etiquette? Wanneer je te laat dreigt te komen, bel dan tijdig op en kondig aan dat je iets later komt. Je hebt toch zeker wel een mobieltje op zak?

Wanneer je dit soort kleinigheden al niet aankunt, hoe moet het dan wanneer er echt stront aan de knikker is en je alle zeilen moet bijzetten om je klant te overtuigen en vast te houden? Je kunt wel steeds kwaad worden en alle schuld bij de ander leggen, maar geloof me: daar kom je geen stap verder mee. Op de keper beschouwd, denk ik dat al die kwaadheid misschien wel samenhangt met je onvermogen in te zien dat je niet geschikt bent voor dit soort commerciële functies. Je moet daar maar eens goed over nadenken. Wanneer heb je eigenlijk succes gehad in zo‘n rol? Technische rollen – ook met klanten – heb je wel goed in je vingers.

Ten slotte nog een opmerking over je laatste contract. Het verbaast mij dat je je zo naar huis hebt laten sturen door je werkgever. Juridisch is deze handelswijze immers niet correct. Je hebt groot gelijk dat je het hier niet mee eens was. Als je tijdig juridische stappen had genomen, had je toelating tot de werkplek kunnen afdwingen. Dan had je mijn ongelijk kunnen bewijzen.