Kort nieuws

Voorraad dempt effect Japanse aardbeving

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De opbouw van voorraden die chipmakers gewoon zijn in het traditioneel rustige eerste kwartaal heeft de effecten van de aardbeving in Japan gedempt. Dat meldt marktonderzoeker IHS Isuppli. Omdat de ramp zich vrij laat in het kwartaal voltrok, lag er nog genoeg op de planken om de vraag aan te kunnen. Aan het einde van het eerste kwart stond de totale halfgeleidervoorraad, exclusief geheugenchips, dan ook amper gewijzigd op 80,3 dagen. Gebruikelijker is een stijging.

Desondanks heeft ’Japan‘ wel degelijk een impact op de chipindustrie, weet Isuppli. Her en der gaat het oude voorraadbeleid, gericht op minimale kosten, op de schop ten gunste van een beleid dat ononderbroken levering garandeert in geval van onvoorziene omstandigheden. Bedrijven realiseren zich namelijk dat ze gemakkelijk permanent business kunnen verliezen als ze nee moeten verkopen.

Isuppli gaat ervan uit dat IC-leveranciers de voorraad in het tweede kwartaal zullen laten stijgen, anticiperend op een aantrekkende vraag later in het jaar. Of dat genoeg zal blijken, is maar de vraag. De kristallen bol is wat troebel, maar analist Sharon Stiefel speculeert dat de vraag het aanbod later dit jaar wel eens zou kunnen overtreffen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content