Voormalig Barco-CEO trekt opticaspin-off Imec

Reading time: 1 minute

Author:

De gecombineerde onderzoeksinspanningen naar silicium fotonica bij Imec en de Universiteit Gent levert Vlaanderen een nieuwe hightechstarter op. Onder aanvoering van voormalig Barco-CEO Martin De Prycker legt Caliopa zich toe op ontwikkeling en verkoop van optische zendontvangers voor data- en telecommunicatie. Volgens marktonderzoeker Lightcounting is deze markt in 2010 goed voor 2,4 miljard dollar, om tussen 2011 en 2014 met gemiddeld 13 procent te groeien.

’Dankzij silicium fotonica kunnen we meerdere optische componenten vervangen door één optische chip, waardoor we kleinere, meer geïntegreerde en energiezuinigere optische zendontvangers kunnen ontwikkelen. Daarenboven kunnen deze silicium fotonicacomponenten worden gemaakt in een standaard chipfabricageomgeving, wat het dan weer commercieel zeer aantrekkelijk maakt‘, aldus De Prycker in een persbericht.

De nieuwe onderneming krijgt twee miljoen euro startkapitaal van de investeringsfondsen Baekeland, Fidimec en Vinnof, een private investeerder en de oprichters zelf. Baekeland is losjes gelieerd aan de Universiteit Gent, Fidimec aan Imec en Vinnof is een dochter van investeringsmaatschappij PMV. Caliopa begint met zeven medewerkers en wil dat aantal in het eerste jaar verdubbelen.