Opinie

Volwassen

Angelo Hulshout is consultant bij ICT NoviQ.

Leestijd: 2 minuten

Pas geleden heb ik een techniek geleerd om gedachten te ordenen. Nuttig bij het schrijven en voorbereiden van presentaties, vertelde een collega me. We hebben de techniek toegepast bij het opzetten van een basistraining voor architecten. De techniek zegt eigenlijk niets anders dan dat je met je doel of je conclusies moet beginnen, gevolgd door onderbouwing, bestaande uit de aanleiding, de uitgangssituatie en uitdieping. De boodschap is dan meteen duidelijk en bij het schrijven van de onderbouwing wordt zin en onzin als vanzelf van elkaar gescheiden.

Eigenlijk niet nieuw voor me, moest ik constateren en ook niet heel bijzonder. Waarom moet ik er dan toch op deze manier op worden gewezen? Had ik niet al eens meegemaakt dat een manager al bij de tweede slide om conclusies vroeg? Nog erger, bij de volgende presentatie stonden de conclusies op de tweede slide en vroeg hij er al bij de eerste om. Zoals mijn collega zei: ’We zijn gewend naar de conclusies toe te werken, waardoor we later voorin een managementsamenvatting moeten toevoegen.‘

Een parallel hieraan zie ik in de wereld waarin wij ons als architecten en consultants bewegen. Recent heeft het Software Engineering Institute de Aptia-methode (Analytic Principles and Tools for the Improvement of Architectures) voor architectuuranalyse aangekondigd. Eigenlijk geen nieuwe methode, maar een raamwerk van tien technieken die in een goede architectuuraanpak terug horen te komen. De boodschap: neem deze tien technieken en implementeer ze door te kiezen uit methoden en best practices die het beste passen voor jouw organisatie. Mijn eerste reactie was dat architectuur als vakgebied blijkbaar eindelijk volwassen en verstandig was geworden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content