Vogelradarspin-off TNO krijgt kapitaalinjectie

Reading time: 1 minute

Author:

Inkef Capital en Mainport Innovation Fund, een samenwerking van KLM, de Rabobank, Schiphol en de TU Delft, steken een niet nader genoemd bedrag in het Haagse Robin Radar Systems. Dit bedrijf ontsproot halverwege 2010 aan TNO en brengt technologie op de markt om vogels realtime in de gaten te houden, bijvoorbeeld om botsingen met vliegtuigen rond vliegvelden te voorkomen of om vogelvriendelijke locaties te vinden voor windmolenparken. Radar Observation of Bird Intensity (Robin) gaat het geld gebruiken om de technologische ontwikkeling te versnellen en een internationaal verkoop- en distributienetwerk op te zetten.

Signaal- en beeldverwerking, in die volgorde, vormen de kern van de Haagse expertise. Vertrekpunt is een analoog radarsignaal, waar Robin eerst het ruisniveau in opzoekt. Alles dat sterk reflecteert en typische effecten die voortvloeien uit de weersomstandigheden kunnen er direct uit. Daarna begint de beeldverwerking. Alles dat stilstaat mag ook worden genegeerd. Ten slotte selecteert het trackingalgoritme op grootte en bewegingssnelheid om tot een kwalificatie te komen. Die gegevens gaan naar de gebruiker.

De Haagse oplossing kan in beginsel met verschillende soorten commerciële radarsystemen overweg. Robin heeft echter nog een troef achter de hand: radar in drie dimensies, eventueel uitgebreid met de mogelijkheid om objecten te volgen. Voor 3D-radar combineert het de signalen van een horizontale en verticale pulsradar om ruimtelijke informatie te verkrijgen. Om een zwerm vogels te kunnen volgen, heeft de spin-off samen met TNO een eigen laagvermogenradar ontwikkeld. Sinds de marktintroductie in 2011 heeft Robin zijn apparatuur zeven keer verkocht, onder meer aan Schiphol.