Achtergrond

Vluchtsoftware: van commerciële ontwikkeltooling naar opensource

Arnaud Bourdoux, Johan Hardy, Paul Parisis, Dominique Torette
Leestijd: 4 minuten

Sinds zijn oprichting in 1988 heeft Spacebel de vluchtsoftware ontwikkeld voor uiteenlopende ruimtevaartmissies. De gebruikte modelleertechnieken waren tot voor kort enkel gebaseerd op UML en commerciële toolsets. Onlangs is het Luikse bedrijf overgeschakeld naar opensource oplossingen, en dan met name Eclipse Papyrus. Het gebruik hiervan om kritieke en complexe software te modelleren, was een echte uitdaging, zo heeft Spacebel ervaren bij de ontwikkeling van vluchtsoftware voor de Taranis-satelliet.

Taranis is de Keltische god van de donder maar ook een microsatelliet van het Franse ruimtevaartagentschap CNES, bedoeld om de recentelijk ontdekte ontladingen die zich voordoen boven onweersbuien uitvoerig te bestuderen en op te meten. Die lichtflitsen kunnen verschillende vormen aannemen: red sprites, blue jets, elves, sprite halos en gigantische jets. Al deze verschijnselen tonen het bestaan aan van de energieoverdracht tussen aardatmosfeer en heelal.

In opdracht van CNES heeft Spacebel voor de Taranis-satelliet de vluchtsoftware ontwikkeld van de belangrijkste nuttige lading. Hierbij hebben we een aantal bijzondere uitdagingen gehad. Zo moesten we de software schrijven in C en compileren naar een 8051-ip-core, de hoofdprocessor van de payload. De eigen instructieset en de toepassing van geheugenmapping maken echter dat de broncode niet strikt Ansi is. Bovendien brengt de onconventionele processor taalconstructies met zich mee waarvoor de op standaard UML gebaseerde commerciële ontwikkeltools die we gewoon waren te gebruiken geen ondersteuning bieden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content