Vliegveld Twente krijgt testlocatie voor drones

Author:

Reading time: 1 minute

Het wordt binnenkort mogelijk om experimentele drones te testen op het terrein van de voormalige luchthaven Twente. Het luchtruim krijgt de nodige ontheffingen om proeven met de onbemande vliegtuigjes uit te voeren. Deze Space53-testlocatie moet later deze maand officieel van start gaan.

Nadat defensie het vliegveld in 2007 afstootte, werden er aanvankelijk plannen gesmeed voor de burgerluchtvaart. In 2014 werd echter duidelijk dat dit idee niet levensvatbaar was. De lokale overheden zetten vervolgens in op het ontwikkelen van het gebied tot technologiepark onder de naam Technology Base Twente. Vanwege de aanwezigheid van de start- en landingsbaan zou dit met name aantrekkelijk zijn voor bedrijven met een focus op lucht- en ruimtevaart.

Space53 is opgezet als publiek-private samenwerking waarbij onder meer de provincie Overijssel, de gemeente Enschede, Oost NV, het Kennispark Twente en Clear Flight Solutions betrokken zijn. Het initiatief positioneert zichzelf als de nationale testlocatie voor drones. Daarmee gaan ze de concurrentie aan met een vergelijkbaar Zuid-Hollands initiatief rond het voormalige vliegveld Valkenburg.