Promotie

Vlekken verraden bloeddoorstroming

Pieter Edelman
Leestijd: 4 minuten

Laser Doppler Perfusion Imaging is een niet-invasieve methode om de bloeddoorstroming van de huid te meten met de interferentie tussen uitgestraald en teruggekaatst laserlicht. Een moedervlek, brandwond of andere verstoring van de huid kan de meting echter verstoren. Promovendus Vinayakrishnan Rajan ontwikkelde aan de Universiteit Twente een model waarmee dergelijke verstoringen uit het tweedimensionale interferentiepatroon te destilleren zijn.

Meten aan bloeddoorstroming in de huid levert een schat aan medische informatie op. In de loop der jaren hebben onderzoekers er meerdere manieren voor ontwikkeld. Sinds de jaren tachtig groeit de populariteit van Laser Doppler Flowmetry (LDF). Het grote voordeel van deze methode is dat het niet-invasief is en toch goede metingen oplevert. Ultrageluid is een andere niet-invasieve methode, maar hiermee is microcirculatie, de bewegingen van rode bloedcellen in de allerkleinste vaten van minder dan honderd micrometer, niet te meten.

LDF is gebaseerd op het dopplereffect. Licht dat op een bewegend deeltje weerkaatst, heeft een verschoven golflengte ten opzichte van het uitgezonden licht. De mate van verschuiving hangt af van de snelheid van het deeltje. LDF schijnt laserlicht op de huid met een kleur die rode bloedcellen reflecteren. Dit licht dringt een stukje door in de huid en een deel ervan kaatst terug naar het oppervlak. Daar recombineert het met de oorspronkelijke lichtbundel, die daardoor versterkt of verzwakt wordt. De fotonen leggen verschillende paden af voordat ze terugkaatsen. Daardoor fluctueert de intensiteit voortdurend in de tijd. Dat is te meten met een fotodetector. Deze fluctuaties zijn een maat voor de concentratie en snelheid van de stromende rode bloedcellen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content