Kort nieuws

Vlak derde kwartaal voor NXP door capaciteitsbeperking

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Zoals verwacht liet NXP op kwartaalbasis een vlakke omzetontwikkeling zien. De chipmaker bereikte vorig kwartaal al maximale productiecapaciteit. Op een omzet van 1,21 miljard dollar heeft NXP in het derde kwartaal een nettowinst gemaakt van 369 miljoen dollar, vergeleken met een omzet van 1,20 miljard in kwartaal twee. Toen stond er echter een nettoverlies van 362 miljoen dollar op de balans, maar ook een operationele winst. Vorig jaar bedroegen de omzet en nettowinst respectievelijk 1,08 miljard (+12,6 procent jaar op jaar) en 418 miljoen dollar.

Vorig jaar en dit jaar sloot NXP drie fabs in Frankrijk, de Verenigde Staten en Hamburg. Ook de Nijmeegse productiefaciliteit ICN5 zou al gesloten moeten zijn, maar die blijft nog met minimale personele bezetting tot het einde van het jaar doordraaien, zei topman Clemmer tegen EDN. De sluiting van ICN6 staat gepland in 2011. Tegelijk breidt NXP zijn productiecapaciteit in Azië uit met investeringen in SSMC, een productie-joint venture met TSMC. NXP reserveert 240 tot 250 miljoen dollar voor capex in 2011, tegen 80 miljoen dit jaar.

NXP zegt nu 70 procent van zijn omzet uit high-performance mixed-signal-chips te halen. Clemmer wil dat segment twee keer harder laten groeien dan de markt, waardoor de productie van standaardcomponenten relatief aan belang inboet. Kansen ziet Clemmer vooral in NFC en dimbare spaarlampen, waarvoor massaproductie wordt voorbereid.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content