Kort nieuws

Vlaamse zonnecelspecialist wil wafers maken in Tienen

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

De zonnecelspin-off van Imec Photovoltech denkt na over een fabriek in het Vlaamse Tienen voor de productie van polykristallijne siliciumwafers. Het bedrijf heeft zijn hoofdkwartier in de plaats nabij Leuven en opende er onlangs zijn nieuwe productielijn voor zonnecollectoren. Daarmee verviervoudigt het zijn capaciteit. Ook kondigde het bedrijf aan nog eens 45 miljoen euro te investeren om zijn productie met drie kwart op te krikken in 2009. Daarmee zijn zestig nieuwe banen gemoeid.

Binnen vier tot vijf jaar moet de waferfabriek operationeel zijn als dochteronderneming van Photovoltech. Voor de twee grote aandeelhouders van het jonge bedrijf, de Franse ondernemingen Suez en Total, is het al een uitgemaakte zaak dat zo‘n faciliteit er komt. De locatie staat echter nog niet vast.

De fabriek zou een investering vergen van tussen de 0,5 en 1 miljard euro. Dat staat in schril contrast met de investering van 30 miljoen euro die de nieuwe productielijn kostte. Photovoltech koopt zijn wafers nu bij andere partijen in die vaak ook zelf zonnecellen maken. Dat zet de Tienenaren op een strategische achterstand.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content