Kort nieuws

Vlaamse partners demonstreren energiebeheer via stroomnet

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Chipontwerper Ansem uit Heverlee en communicatiespecialist Rational Products uit Zichem hebben een demonstrator gebouwd voor energiebeheer op afstand. Het functionele prototype bestaat uit nodes die op verschillende plekken in een gebouw het verbruik van apparaten registreren en reguleren. De vergaarde gegevens geven ze door aan een centrale gateway. Daarbij communiceren ze via het G3-protocol over het stroomnet.

Het prototype verbindt Ansems analoge front-endchip voor power line communication (PLC) met een commercieel digitaal modem en Rationals PL-netwerktopologie. De gegevensuitwisseling verloopt in verschillende frequentiebanden (van tien tot vijfhonderd kilohertz) en maakt daarbij gebruik van de programmeerbare filters op het IC. De hoge signaalgevoeligheid van de receiver garandeert een robuuste communicatie over het ruisgevoelige stroomnet in gebouwen. Bij een succesvolle test in het kantoor van Ansem hebben de partners aangetoond dat verliezen van meer dan 85 dB tussen zender en ontvanger de communicatiekwaliteit niet beïnvloeden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content