Vlaamse overheid investeert in Biocartis

Reading time: 1 minute

Author:

Biocartis ontvang een subsidie van 1,7 miljoen van het Vlaamse agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). Het geld is met name bedoeld voor de ontwikkeling van nieuwe capaciteiten voor Idylla, het platform voor snelle moleculaire diagnostiek van het Vlaamse bedrijf.

De subsidie komt te midden van een kapitaalronde waarin het bedrijf naar verluidt tientallen miljoenen ophaalt bij private investeerders. Sinds de oprichting heeft het bedrijf al zo’n 190 miljoen euro aan privaat geld opgehaald.

Biocartis werkt sinds 2007 aan de ontwikkeling van Idylla, een platform om snel diagnostische testen op een monster uit te voeren zonder dat daar een uitgebreide laboratoriumbehandeling aan te pas komt. Dat moet resulteren in hogere snelheid en lagere kosten. Het product wordt vaak bestempeld als ‘Senseo voor diagnostische testen’: een universeel apparaat dat met cartridges voor specifieke aandoeningen voor veel verschillende doeleinden ingezet kan worden. Voor het ontwikkelen van de testen heeft het bedrijf partnerschappen met diverse farmabedrijven.

Op het moment kan het bedrijf cartridges maken om een specifiek type biomarker op te sporen. Met de IWT-subsidie wil het werken aan cartridges die verschillende typen markers tegelijkertijd detecteren. Daarvoor is het nu nog gebruikelijk om verschillende laboratoriumtrajecten te doorlopen.