Vlaamse installatie zuivert afvalwater van astronauten

Reading time: 1 minute

Author:

Qinetiq Space uit Kruibeke gaat een prototype waterzuiveringsinstallatie ontwikkelen voor in de ruimte. Daartoe heeft het met Esa een contract gesloten ter waarde van 1,1 miljoen euro. Het prototype vormt de basis voor een nog te bouwen systeem waarmee astronauten in toekomstige missies urine, condens en afvalwater kunnen recyclen tot schoon water waarmee ze zich kunnen wassen en dat ze na verdere zuivering ook kunnen drinken.

Een ruimtemissie met zes bemanningsleden consumeert naar schatting 166 liter water per dag. Het grootste deel van de vloeistof gaat op dit moment nog met hen mee omhoog. Per liter kost dat een kleine dertigduizend euro. Een systeem dat water kan hergebruiken in de ruimte bespaart dus een heleboel geld.

Qinetiq verzorgt het ontwerp en de ontwikkeling van het prototype en de projectcoördinatie. De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito) werkt aan de benodigde membraantechnologie. De Universiteit Gent is verantwoordelijk voor het urinesubsysteem en de algehele levensduurtests. Het Spaanse NTE voert de requirementsanalyse uit.