Vlaamse energiesoftware en ABB-hardware gaan smart grids bestieren

Reading time: 1 minute

Author:

De Vlaamse energiesoftwareontwikkelaar Enervalis gaat samen met ABB werken aan smart-gridoplossingen voor de Benelux. Deze zullen bestaan uit netwerkinfrastructuur en ondersteunende programmatuur, voor gebruik in nieuwe zero-energiewijken. De eerste oplossing verwachten de partners begin volgend jaar uit te rollen.

Vanuit het cleantechcentrum Greenville, het voormalige hoofdgebouw van de Kempische Steenkoolmijnen in de Belgisch-Limburgse gemeente Houthalen-Helchteren, levert Enervalis besturingssystemen ter ondersteuning van smart grids en andere energiediensten in de massamarkt. ‘Wij hebben softwareproducten ontwikkeld om slimmer energiegebruik te ondersteunen, zowel in individuele gebouwen als over elektriciteitsnetwerken heen’, vertelt oprichter en ceo Stefan Lodeweyckx. ‘Daarbij vinden we een natuurlijke partner in de hardware van ABB.’

Een groot deel van de hernieuwbare energie die (bijna-)zero-energiewijken produceren, is zelden meteen nodig en moet het plaatselijke smart grid dus opslaan voor later gebruik. Dat vereist fysieke infrastructuur zoals batterijen, zonneomvormers en sensoren, maar ook software om de behoefte te voorspellen. Een optimale afstelling kan dure netwerkupgrades voorkomen. ‘Dat is waarom een gezamenlijke oplossing van hardware en software zo belangrijk is’, stelt Lodeweyckx.

Sinds drie jaar zit Enervalis in het business-acceleratorprogramma Highway van KIC Innoenergy. Dit Europese bedrijf, met een hoofdkwartier op de High Tech Campus in Eindhoven, legt zich toe op het bevorderen van innovatie en ondernemerschap in duurzame energie. Het Highway-programma helpt vernieuwende producten op de markt te brengen door toegang te bieden tot technische expertise, laboratoria, universiteiten, onderzoekscentra en industriële partners.