Kort nieuws

Vlaamse bedrijven betalen steeds meer onderzoek

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het Vlaamse bedrijfsleven neemt een steeds groter deel van de onderzoeksfinanciering aan universiteiten voor zijn rekening. Dat schrijft De Morgen. Aan de KU Leuven betalen bedrijven nu ongeveer een kwart van de 250 miljoen euro onderzoeksgeld. Tien jaar geleden lag dat op 15 procent. In Antwerpen is het bedrijfsleven zelfs goed voor 25 van de 60 miljoen euro. Bij de Vrije Universiteit Brussel en de Gentse universiteit bedraagt het aandeel van bedrijven een vijfde. De Vlaamse instellingen werken actief om de betrokkenheid te vergroten.

Met de groeiende geldstromen neemt ook de invloed van bedrijven op het uitgevoerde onderzoek toe. Ze drukken een grotere stempel op de richting en verwerven de rechten op de resultaten. De instellingen denken dat ze met hun onderzoek een stap verder kunnen gaan dan de productresearch die bedrijven zelf doen. Ook de overheid stimuleert deze samenwerking.

Koen Debackere, algemeen beheerder van de KU Leuven, zegt niet bang te zijn dat universiteiten hun onafhankelijkheid verliezen: ’75 procent van het onderzoek dat wij verrichten, is totaal onafhankelijk. Bovendien is de universiteit niet verplicht om in te gaan op de voorstellen van het bedrijfsleven‘, tekent De Morgen op. Volgens Debackere komt het regelmatig voor dat de universiteit onderzoeksvoorstellen van bedrijven weigert omdat ze niet voldoende aansluiten. En de instelling behoudt altijd het recht op publicatie.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content