Kort nieuws

Vlaams zelfrijdend voertuig bestuurbaar via web

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Altreonic uit Lubbeek, nabij Leuven, heeft zijn zelfrijdende elektrische voertuig Kurt gedemonstreerd met steer by web-functionaliteit. Het bedrijf van industrieveteraan Eric Verhulst gebruikte een camera, een smartphone en een webapplicatie om het karretje op afstand te besturen. Ondanks de drieduizend kilometer tussen server en voertuig en de standaard ADSL-verbinding was de vertraging minimaal, meldt Altreonic.

Verhulst en zijn team hebben Kurt in drie jaar van de grond af opgebouwd. Het lichtgewicht voertuig is volledig modulair en beschikt over een redundante software- en hardwarearchitectuur. De vier wielen hebben elk hun eigen onafhankelijke motor. De gedistribueerde besturing wordt uitgevoerd door het netwerkcentrische Virtuosonext-rtos van Altreonic. Het voertuig is uitgerust met een batterij sensoren, die op afstand zijn uit te lezen.

De gepatenteerde structuur van Kurt is niet alleen modulair maar ook schaalbaar: er zijn verschillende voertuigen mee te maken, van klein tot groot, voor goederen- en personenvervoer. Altreonic denkt onder meer aan het transport van bezoekers in ziekenhuizen, van kinderen in scholen, van pakketjes en van afval. Door het geringe gewicht van de aluminium opbouw kunnen de karretjes zeer zware lasten meenemen en hebben ze een groot bereik. De aandrijfmodules zijn gestandaardiseerd en daarmee goedkoop te produceren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content