Nieuws

Vlaams-Nederlands videoproject wint Europese prijs

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Begin november is het in verhouding kleine Vlaams-Nederlandse TritonZ-project in de prijzen gevallen. Projectleider Klaas Jan Damstra van Grass Valley nam toen op het gezamenlijke congres van de Europese onderzoeksprogramma‘s Catrene en Eniac JU in Dublin de Catrene Innovation Award in ontvangst. Damstra en collega‘s werden geëerd voor de nieuwe wereldstandaard in videotransmissie die ze hebben afgeleverd, en voor de ontwikkeling van een uitgebreide bibliotheek voor de verwerking van 3D-videosignalen.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een afgerond Catrene- of Medea+-project (Medea+ is de voorganger van Catrene) dat de beste innovatieprestatie koppelt aan het grootste exploitatiepotentieel. De resultaten van TritonZ worden toegepast in nieuwe typen (3D-)camera‘s voor machinevision en chips voor 3D-televisies en bieden zicht op een 3D-camera met slechts één lens. Aan het project namen behalve cameraontwikkelaar Grass Valley ook deel de industriële-cameramaker Adimec, CMos-sensorontwikkelaar CMosis, transmissiespecialist Eqcologic en entertainment-fabless Trident, dat in 2009 de tv-activiteiten van NXP absorbeerde.

De in maart wereldwijd erkende CoaXPress-standaard, ontwikkeld door Adimec en Ecqologic, transporteert data van camera naar framegrabber met snelheden tot 6,25 gigabit per seconde (zie Bits&Chips 10, 2011). Tegelijk biedt het protocol ruimte voor een uplink van twintig megabit per seconde voor synchronisatie- en controlecommando‘s en een voeding van zeventien watt, en dat allemaal over een maximale afstand van honderd meter. ’Geen enkele andere standaard weet deze eigenschappen gelijktijdig te combineren‘, zegt Damstra.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content