Kort nieuws

Vlaams-Nederlands consortium gaat miniatuur-synchrotron bouwen

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

VDL ETG trapt samen met de universiteiten in Antwerpen, Delft, Eindhoven en Gent en een aantal andere partners de ontwikkeling van een compact synchrotron als gefocuste, vrij instelbare röntgenbron. Een traditioneel synchrotron is een grote installatie waarvan er slechts zo’n zeventig over de hele wereld zijn – de Large Hadron Collider is er een. De partners binnen het Smartlight-project willen een versie van enkele meters maken, die betaalbaar is voor onderzoekslaboratoria van grote bedrijven.

Met een synchrotron is het mogelijk om röntgenstraling van hoge intensiteit en een nauwkeurig gecontroleerde golflengte op te wekken, in tegenstelling tot de compacte röntgenbuizen zoals in de medische systemen. Met een synchrotron is het mogelijk om de gewenste energie nauwkeurig in te stellen, wat allerlei mogelijkheden biedt op biomedisch en materiaalkundig onderzoek. Doordat het complexe installaties zijn, is de toegang echter beperkt.

Het Smartlight wil in dit gat springen met hun miniatuur-synchrotron. De werking van deze is gebaseerd op een natuurkundig concept waarbij röntgenstraling wordt geproduceerd uit botsingen tussen laserlicht en versnelde elektronen. De theorie hierachter, bekend als inverse compton scattering, is al decennialang bekend, maar pas sinds kort is de benodigde technologie ver genoeg ontwikkeld.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content