Kort nieuws

Vier Brabantse proeven brengen informatie naar automobilist

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

In vier praktijkproeven gaan bedrijven, kennisinstellingen, wegbeheerders en automobilisten innovatieve boordsystemen testen in de Brainport-regio. De proeven zijn onderdeel van het subsidieprogramma Brabant In-Car II, dat op 6 juli officieel van start is gegaan. De focus ligt op intelligente oplossingen die het gedrag van weggebruikers positief kunnen beïnvloeden. Doel is het verkeer vlotter, veiliger, schoner en comfortabeler te maken. Het programma loopt tot en met november volgend jaar en heeft een budget van ruim vijf miljoen euro. Het ministerie van Infrastructuur & Milieu, de provincie Noord-Brabant en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven nemen hiervan twee miljoen voor hun rekening. De deelnemers leggen de rest bij.

De vier projecten gaan onderzoeken hoe weggebruikers in de auto de juiste, persoonlijke (verkeers)informatie kunnen krijgen. Binnen Contrast kijkt TNO met Peek Traffic en Tomtom naar een connected car die rijdt van Deurne naar Eindhoven. In ParckR richten Rapptrans, Peek en Navteq zich op parkeerinformatie voor vrachtwagens. Met Radio Dynamic Speed Advise beogen Amaryllo en Be-Mobile dynamische snelheidsadviezen te geven via de radio. Doel van Smart In-Car ten slotte is om Can-data buiten de auto beschikbaar te maken, bijvoorbeeld in de vorm van rijadviezen op de smartphone van de bestuurder. Dit project is een samenwerking van NXP met Beijer Automotive, IBM, Laquso, Navteq, Rijkswaterstaat, Tass en de TUE.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content