Opinie

Video op een gsm: een embedded uitdaging

Peter de With is principal consultant bij LogicaCMG en parttime hoogleraar aan de TUE, faculteit Elektrotechniek.

Leestijd: 3 minuten

Onlangs heb ik de dreigementen van onze nationale telecomtrots serieus genomen. Mijn abonnement was verlopen en binnenkort worden de subsidies op de aanschaf van mooie nieuwe gsm-toestellen afgeschaft. Ten minste, dat zeggen ze. Ik toog naar de winkel en kwam dezelfde middag terug met een nieuwe aanwinst, een SonyEricsson K800. Zo nieuw dat er nog geen cliphoesjes voor waren. Ik ga weer terug in de tijd door rond te lopen met een dikke bobbel in mijn colbertjasje of broekzak.

Waar het om gaat, is de specificatie van het apparaat. Telefoneren gaat natuurlijk prima en uiteraard is UMTS toegevoegd. Ik smulde als technicus meteen van de video/beeldvoorzieningen. Er zitten maar liefst twee camera‘s in het toestel, een van voren en een van achteren. De rugcamera schiet 3,2 megapixel foto‘s met als hulp een echte led-gebaseerde flitser. Tijdens mijn reis door de VS heb ik flink geknipt. Het embedded 40 Mbyte geheugen is vol bij mijn terugkeer. Veel vliegtuigplaatjes voor mijn zoon, dankzij een weekendbezoek aan het Smithsonian-museum in Washington. Er zit een programma op om door de beelden te zoeken en ze als diashow af te spelen. Ook levert SonyEricsson een eenvoudig te gebruiken beeldbewerkingsprogramma mee voor onder meer contrast, kleuroptimalisatie en rode-ogenreductie. De foto‘s zijn in JPeg-standaard gecomprimeerd.

Bij hogere bitrates over UMTS kan een video-oproep worden gedaan. Daarvoor zit een minuscule camera aan de voorkant gemonteerd. Zo kun je zien hoe je zelf aan de andere kant zichtbaar wordt. De camera aan de achterzijde kan ook video genereren en dat wordt in een MPeg-4 (A)SP-standaard gecodeerd. De foto‘s of video‘s kan ik via SMS en MMS verzenden. Ook bevat mijn K800 een MP3-muziekspeler en een FM-radio die een verrassend goed geluid geeft. Dat was genieten op reis met het spelen. Het verbaasde mij dat de batterij niet sneller leeg raakte.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content