Achtergrond

Verums Dezyne als nieuwe tactiek voor het Fontys Robocup-team

Bart Boeren, Kenneth Ruys
Leestijd: 6 minuten

Fontys wil winnende software maken voor de Robocup-wedstrijd. Modelgedreven ontwikkeling zou daaraan kunnen bijdragen. Drie studenten hebben onderzoek gedaan naar de inzet van Verums Dezyne-tooling.

De Robocup Middle Size League is een internationaal initiatief waarbij voetbalrobots het tegen elkaar opnemen in competitieverband. Vijf tegen vijf spelen ze een wedstrijd. De deelnemende teams programmeren de robots zelf. Met twaalf laatstejaars studenten van Fontys Hogeschool ICT in Eindhoven en vier van Avans Hogeschool in Breda zijn we een project gestart om dat te doen volgens de moderne principes van software-engineering. Over een paar jaar hopen we de wereldkampioen te kunnen uitdagen.

Het idee is om de programmatuur te ontwikkelen met model-driven software-engineering (mdse). Na overleg heeft dit zich beperkt tot de tactiek bepalen, de bal zoeken, ernaartoe rijden, de bal controleren en op goal schieten (als die tenminste te vinden is). De rest van de software hebben we met de hand geschreven (zie figuur).

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content