Kort nieuws

Verum verifieert besturingsontwerp Philips Medical

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

In opdracht van Philips Medical Systems (PMS) heeft Verum de besturingssoftware van een scanner ontworpen en geverifieerd met zijn Analytical Software Design-methode (ASD). Doel van de pilot was om aan te tonen dat de formele techniek toegevoegde waarde heeft bij de softwareontwikkeling voor een typisch PMS-product. ’ASD is een krachtige en veelbelovende methode die klaar is voor gebruik in de industrie‘, concludeert de medisch specialist. ’De tools zijn echter niet volwassen genoeg voor toepassing op grote schaal.‘

Verums gepatenteerde ASD-methode zorgt ervoor dat softwareontwerpen functioneel en wiskundig correct zijn voor aanvang van een project. Door eerst de gebreken te elimineren en dan pas aan het programmeerwerk te beginnen, is de kwaliteit van het eindproduct drastisch te verbeteren. Volgens de Eindhovense consultants resulteert de toepassing van ASD doorgaans in een vermindering van het aantal fouten met 90 procent, een besparing op de ontwikkelkosten van 30 procent en een verkorting van de doorlooptijd met 30 procent.

Het proefproject bij Philips Medical was losjes gebaseerd op de requirements voor de controller van een scanner in aanbouw, codenaam ’Aquilo‘. Verum deelde het ontwerp op in zes componenten, waarvan het de vier belangrijkste volledig ontwierp en verifieerde. Dit resulteerde in bouwblokken van gemiddelde complexiteit, met 75 toestanden en 410 geldige overgangen en met 10 interfaces en 170 stimulus-responsparen. Om de flexibiliteit van ASD te testen, namen de consultants ook een veranderingsverzoek mee in de pilot. Voor de sleutelcomponenten genereerden ze uiteindelijk ongeveer 16 duizend regels code.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content