Redactioneel

Verum is dood, leve Verum?

Nieke Roos is hoofdredacteur van Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

Iets meer dan een maand na het faillissement is Verum eind januari uit zijn as herrezen. Vijftien van de oorspronkelijke geldschieters hebben het bedrijf uit Waalre vlot getrokken met een kapitaalinjectie van ruim een miljoen euro, waarna het is doorgestart met tien mensen. Slaagt de oude en nieuwe directeur Rob Howe er nu wel in om de onderneming levensvatbaar te krijgen? Ik gun het hem van harte, maar ik moet het nog zien.

Sinds de start in 2004 is Verum al meerdere keren van koers veranderd. Het bedrijf begon als dienstverlener rond zijn Analytical Software Design-methode (ASD) om software eerst functioneel en wiskundig correct te ontwerpen en dan pas te gaan programmeren. Al snel kwamen Howe en medeoprichter Guy Broadfoot erachter dat klanten zelf aan de slag wilden met een product. Dat kwam er zo’n vijf jaar geleden, na vier kapitaalrondes waarin ze de benodigde miljoenen bij elkaar haalden.

Aanvankelijk bleef Verum er ASD-gerelateerde diensten naast verkopen. In 2010 besloot het daarmee te stoppen en volledig te gaan voor het product, de ASD:Suite, en de ontwikkeling daarvan, hoewel dit zorgde voor een pijnlijke daling in de inkomsten. Daarbij koos het in eerste instantie voor een volumegebaseerd businessmodel. Toen dat niet bleek te werken, stapte het over op een meer conventioneel model op basis van zitjes, in combinatie met een pay-per-use-constructie voor minder frequente gebruikers.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content