Versie 1.0 Yocto-project voor embedded Linux ziet levenslicht

Reading time: 1 minute

Author:

Het Yocto-project voor embedded Linux heeft zijn 1.0-release uitgebracht. Het project bundelt de inzet van chipmakers, commerciële aanbieders van embedded Linux, het Openembeddedded-project en individuele ontwikkelaars. Met Yocto kunnen bedrijven eigen Linux-systemen samenstellen voor embedded producten, onafhankelijk van de onderliggende hardware-architectuur.

Volgens het project zijn er weinig echt ingrijpende wijzigingen, de release gaat vooral om kleine verbeteringen en het up-to-date brengen van de kernel, de toolketen en de userspace-componenten. Ook beschikt Yocto nu over een initiële set board support packages. Wel is de fetcher voor de Bitbake-tool, waarmee componenten automatisch te downloaden en compileren zijn, herschreven voor een betere out-of-the-box-ervaring. Ook is er een installatiescript voor de applicatieontwikkeltools toegevoegd. Verder zijn de bijdragen van Linaro opgenomen in Yocto. Dit samenwerkingsverband van Arm, Freescale, IBM, Samsung, ST-Ericsson en Texas Instruments werkt aan het verbeteren van Linux op de Arm Cortex-architectuur.

Tegelijk met het uitbrengen van versie 1.0 heeft de Linux Foundation ook een stuurgroep voor Yocto onthuld, met vertegenwoordigers van Dell, Intel, Mentor Graphics, Openembedded, Texas Instruments, Timesys en Wind River.