Your cart is currently empty!
Verre Oosten predikt harmonie
Vanuit het Verre Oosten waait een nieuwe rage onze kant op: Feng Shui for Software. Voor degenen die nog nooit van Feng Shui hebben gehoord: het is de benaming voor de oude Chinese praktijk van het inrichten van een ruimte in harmonie met de omgeving en het bereiken van maximale ’Qi‘. Een slimme Chinees heeft de benadering onlangs toegepast op softwareontwikkeling.
Feng Shui for Software heeft zijn weerslag op alle aspecten van softwareontwerp en –ontwikkeling: van requirementsmanagement tot systeemtests, van het ontwikkelproces tot de ontwikkelomgeving. Feng Shui for Requirements Management bepaalt bijvoorbeeld de meest gunstige tijden en locaties voor het uitlokken van requirements (waarmee het een brug slaat met mainstream Feng Shui). Wat softwareontwerp betreft, heeft Feng Shui invloed op talloze aspecten, zoals de lay-out van datastructuren en de klasseorganisatie om Qi te maximaliseren. Dit staat ook wel bekend als Objectgeoriënteerde Feng Shui.
Je kunt Feng Shui gebruiken om de codelay-out en codeerstandaarden vast te stellen. En om te bepalen welke code-inspecties je moet uitvoeren en wanneer. Op het laagste niveau kun je Feng Shui-principes aanwenden voor zaken als geheugenmanagementalgoritmes om de harmonie tussen hardware en software te optimaliseren. Op het hoogste niveau raakt Feng Shui het ontwerp van gebruikersinterfaces, waarbij de aanpak ervoor zorgt dat ze in balans zijn met hun omgeving en afgestemd op de gebruiker. Het gebruik van Feng Shui in de keuze van softwaretests en de bepaling van wanneer en waar deze moeten worden ingezet, heeft testresultaten naar verluidt geweldig verbeterd.