Verplaatsbare hersenscanner voor baby’s

Reading time: 1 minute

Author:

Het University College London ontwikkelt een verplaatsbare scanner die de bloedstroom in babyhersenen meet met behulp van laserlicht. Dit is nodig omdat MRI vereist dat de patiënt stilligt. Verdoven levert echter een risico op voor deze doelgroep. Het alternatief ultrageluid laat geen zuurstofwaarden zien. Juist dit is belangrijk bij te vroeg geboren baby‘s en bij gecompliceerde bevallingen.

Het Monstir-systeem bestaat uit een helm met 32 glasvezels en 32 lichtdetectors. Deze kan probleemloos in de wieg worden gedragen. Een rode laser belicht de schedel via de glasvezels en bouwt uit de reflectie en absorptie een driedimensionaal beeld op. De gebruikte golflengte reageert verschillend op hemoglobine met en zonder zuurstof en brengt daardoor de doorbloeding goed in kaart.

Het apparaat is nu nog zo groot als een koelkast en doet acht minuten over het maken van een opname. De komende jaren willen de onderzoekers de snelheid met een factor vijf verhogen en het apparaat twee keer zo klein maken. De resolutie is wel lager dan bij MRI of ultrageluid, maar dat is voor de toepassing niet van belang.