Kort nieuws

Verkopen front- en back-end ASMI in de lift

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

ASMI zag de vraag naar zijn chipmachines het afgelopen kwartaal aantrekken. Het front-end noteerde een verkoopgroei van 37 procent, het in Azië gevestigde back-end 55 procent. De omzet kwam uit op 180,2 miljoen euro, 51 procent beter dan het vorige kwartaal, maar 5 procent minder dan in 2008. ASMI moest er echter 15,8 miljoen euro op toeleggen, mede door herstructurings- en voorraadkosten van respectievelijk 9,2 miljoen en 5,9 miljoen euro. Vorig kwartaal moesten de Almerenaren nog 55,7 miljoen euro slikken; het derde kwart van 2008 bracht een bescheiden winst van 2,4 miljoen euro.

De aantrekkende vraag lijkt zich in het vierde kwartaal door te zetten. Het orderboek van het front-end vulde zich met 98 procent meer orders en dat van het back-end 20 procent.

Tegelijk met de presentatie van de kwartaalcijfers maakte ASMI bekend opnieuw een klant te hebben gevonden voor zijn Pulsar-machine voor atoomlaagdepositie. Een ’vooraanstaande logic-fabrikant‘ gaat ASMI‘s product gebruiken om hafniumgebaseerde hoge-k-diëlektrica neer te leggen. Een bijzin in het persbericht dat het gaat om een ’lid van een belangrijke alliantie in de halfgeleiderindustrie‘ doet vermoeden dat het gaat om een lid van IBM‘s fabclub. Eerder klopte al een grote Taiwanese foundry aan bij ASMI.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content