Verkoop M4S moet Option uit put trekken

Reading time: 2 minutes

Author:

Option loopt nadrukkelijk te koop met dochterbedrijf M4S. Al bij de inlijving twee jaar geleden had de Leuvense draadloosspecialist de intentie om de starter in software-defined radio (SDR) te zijner tijd weer af te stoten. Nu hoopt topman Jan Callewaert dat die verkoop zijn bedrijf uit de misère haalt. ’We gaan onze gouden kip niet verkopen voor 1 miljoen euro‘, zegt hij in De Tijd. ’Het is zelfs mogelijk dat bij een verkoop alle problemen van Option van de baan zijn.‘ Hoewel er inmiddels overnamegesprekken lopen met twee geïnteresseerde partijen, is het wel erg optimistisch om te denken dat zo‘n deal het einde van Options crisis betekent. Gisteren bracht het bedrijf zeer zwakke halfjaarcijfers naar buiten.

In De Tijd merkt Option verder op dat het ook bereid is om te praten over een verkoop van zijn Ucan-softwareplatform. Dat is opvallend. Door de moordende concurrentie uit Azië verlegden de Leuvenaren hun focus juist van hardware naar software en diensten.

De Europese Commissie zou wel eens een sleutelrol kunnen spelen in een mogelijk herstel van Option. Op aandringen van het Leuvense bedrijf is de EC gestart met een onderzoek naar vermeende dumpingpraktijken in de markt voor wireless wide area networking-modems (WWan). Chinese bedrijven zoals Huawei en ZTE zouden deze systemen onder de productieprijs op de Europese markt zetten. ’De concurrentie van de Chinezen en de zwakke verkoop van Option gaan hand in hand‘, stelt financieel directeur John Patrick Ziegler in De Tijd. ’Laatst hadden we vergevorderde gesprekken met een operator om onze gepersonaliseerde XY-modems te verkopen. De deal was bijna rond, tot ZTE op de proppen kwam met een product tegen een zeer lage prijs. Zelfs te laag om zelf uit de kosten te komen.‘