Verkoop halfgeleidermachines daalt flink in tweede halfjaar

Author:

Reading time: 1 minute

Na een jaar met een groeipercentage van 37 procent zal de markt voor front-end halfgeleidermachines in 2018 met slechts 10 procent groeien. De sector komt daarmee op een omzet van 62,3 miljard dollar. Dat verwacht onderzoeksbureau The Information Network. In de eerste zes maanden van 2018 werd er voor 35,3 miljard dollar aan front-end halfgeleidermachines verkocht. In het tweede halfjaar komt dat cijfer niet verder van 27,0 miljard, een daling van 24 procent.

Amerikaanse bedrijven zijn de grootste leveranciers met een marktaandeel van 43 procent. Japan volgt op gepaste afstand met 30 procent. De rest van de wereld, vooral Europa, komt op 27 procent. Met de zwakke yen zal het Japanse aandeel in de tweede jaarhelft dalen, terwijl Europa door de euv-machines van ASML juist zal groeien, naar 28 procent.

The Information Network constateert dat de geheugenmarkt een periode van overschot ingaat. Voor nand-geheugens begon dat al zes maanden geleden waardoor de prijzen zijn gezakt. Voor dram’s wordt de overschotsituatie de komende maanden bereikt. Marktleider Samsung heeft daarom zijn investeringen teruggeschroefd. En TSMC heeft zijn groeiverwachting naar beneden bijgesteld en daarmee ook zijn uitgavebudget ingedamd.