Kort nieuws

Verkleurende stoeptegel wint sportinnovatieprijs

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

De Twinkeltegel heeft de Nationale Sportinnovatieprijs gewonnen. Het product lijkt op een gewone stoeptegel van dertig bij dertig centimeter maar door de toepassing van vier druksensoren en lichtvlakken kan het alle kleuren van de regenboog aannemen. Met één exemplaar kunnen kinderen al eenvoudige spelletjes spelen en het systeem is eenvoudig tegel voor tegel uit te breiden. De Twinkeltegel is vrijwel onverwoestbaar, gemaakt van veilige materialen en zeer energiezuinig. David Klein van Colibri Interactive Innovations heeft het product ontwikkeld in samenwerking met de Haagse Hogeschool en TNO, dat het idee bedacht. Speeltoestellenleverancier Kompan brengt de tegel op de markt.

De Nationale Sportinnovatieprijs is een initiatief van stichting Sports and Technology te Eindhoven, NOC-NSF en InnosportNL. Deze organisaties trachten vernieuwing binnen zowel de top- als de breedtesport in Nederland aan te moedigen door samenwerking tussen de werelden van sport, kennis en bedrijfsleven te stimuleren. Eerdere winnaars waren een trainingszwaard voor middeleeuws Europees zwaardvechten (MBlades), een vloer voor sporthallen met ledverlichting als belijning (Descol) en een bokswand uitgerust met sensoren en elektronica (Boksschool Muscle-Fit en Fontys). Voor de vierde editie kon de jury kiezen uit 29 inzendingen. Winnaar David Klein ontving de prijs, een plastiek vervaardigd met een 3D-printer en een geldbedrag van vijfduizend euro, tijdens het nationale congres Sport, Wetenschap en Technologie op de TUE.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content