Kort nieuws

Verhagen wil betere aansluiting wetenschap en bedrijfsleven

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innvatie wil met de topsectoren een ’poldermodel voor kennis en innovatie‘ bereiken, waarbij het innovatieproces door samenwerkingsverbanden tussen de kennisinstellingen en het bedrijfsleven wordt gedragen en de overheid een sturende rol heeft. Dat heeft hij gezegd bij de opening van het academische jaar in Wageningen. Volgende week komt hij met een brief waarin het topsectorenbeleid verder wordt uitgediept.

Verhagen greep zijn bezoek aan Wageningen aan om de aanpak aldaar als voorbeeld te stellen voor het innovatiebeleid. ’U laat hier zien dat excellent fundamenteel onderzoek en ondernemerschap heel goed samengaan. Ondernemers en onderzoekers lopen hier bij elkaar de deur plat‘, aldus Verhagen. ’Het is deze gezamenlijke aanpak vanuit de agrosector zelf die mij aanspreekt, waarbij het initiatief en de energie komen van de kennisinstellingen en ondernemers zelf. En waarbij de overheid een actieve en verbindende rol op zich neemt. Deze aanpak maakt optimaal gebruik van de kracht van de samenleving. Dit is de aanpak die mij voor ogen staat bij de topsectoren.‘ Hij noemde het Wageningse model samen met de Brainport-regio als lichtend voorbeeld.

Verhagen benadrukte ook nog eens dat de kwaliteit van het onderwijs omhoog moet en dat instellingen zich beter zullen moeten gaan profileren. Opleidingen moeten beter aansluiten bij de vragen uit de maatschappij. Daarom zal het kabinet het onderwijs grotendeels ontzien tijdens de bezuinigingen, dat wil zeggen: de bezuinigingen vloeien weer terug naar programma‘s om de kwaliteit te verhogen. Hij belooft hier op Prinsjesdag meer informatie over naar buiten te zullen brengen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content