Verhagen: succesvolle kenniswerkersregeling vervolgd

Reading time: 1 minute

Author:

Ruim 90 procent van de kenniswerkers uit het bedrijfsleven die met steun van de overheid tijdelijk bij Nederlandse kennisinstellingen werden ondergebracht, zijn weer terug bij hun oude werkgever. Dat blijkt uit de evaluatie de Kenniswerkersregeling die het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie (EL&I) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Na het uitbreken van kredietcrisis kregen bedrijven die te kampen hadden met acute omzetdaling de mogelijkheid kenniswerkers tijdelijk te detacheren bij kennisinstelling. 1900 kenniswerkers maakten van deze regeling gebruik en dat kostte de overheid 180 miljoen euro.

’De regeling was een schot in de roos‘, zegt minister van EL&I Verhagen. ’Het heeft veel hoog opgeleide specialisten voor de Nederlandse economie behouden. Bedrijven en kennisinstellingen zijn erg enthousiast. Het is een enorme impuls geweest voor de samenwerking.‘

Het kabinet komt dan ook met een vervolg op de kenniswerkerregeling. Vanaf 2013 wordt zowel de detachering van kenniswerkers van bedrijven bij kennisinstellingen als vice versa fiscaal ondersteund.