Technieuws

Verhaert vliegt in politiehelikopter

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

De Belgische Federale Politie test de Itrack-sensortechnologie van Verhaert voor haar helikopters. Itrack is een familie van low-cost voelsprieten voor toepassing in motionsystemen. Met een nauwkeurigheid van 1 à 2 graden en een dataoutputfrequentie van 100 Hz registreren ze de koershoek (de yaw), de rotatie om de breedteas (de pitch), die om de lengteas (de roll) en de verticale verplaatsingssnelheid (de heave velocity). De instrumenten gaan vergezeld van intelligente nabewerkingsalgoritmes die onder meer de beweging kunnen voorspellen en compenseren voor sensordrift en temperatuurvariaties.

Verhaert ontwikkelde de Itrack-technologie oorspronkelijk om de oriëntatie van het fototoestel in de Proba 1-minisatelliet te corrigeren voor de bewegingen van de kunstmaan. Inmiddels hebben de sensoren een breed scala aan toepassingen gekregen. Innovation 4C, een Britse afsplitsing van de productontwikkelaar, voorziet de marine-industrie bijvoorbeeld van motionsystemen die Itrack-opnemers gebruiken om de beweging van schepen te registreren. In 2005 gingen de Kruibekenaren samenwerkingen aan met de Leuvense testspecialist LMS International en de Brusselse fabrikant van de Monroe-schokdempers Tenneco om de sensoren toe te passen in automotive.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content