Achtergrond

Vergrijzende bevolking lonkt naar robots

Pieter Edelman
Leestijd: 7 minuten

Zorgrobots zouden een belangrijke troef kunnen zijn om de vergrijzing en de daarmee samengaande toename in personeelsvraag het hoofd te kunnen bieden. Zowel met praktische klusjes als door een oogje in het zeil te houden, kunnen ze helpen om ouderen langer zelfstandig te laten zijn. Maar dan moeten ze nog wel beter worden. De vraag is of er geen betere alternatieven zijn.

Aan initiatieven geen gebrek, zowel in Nederland als in de rest van de wereld: de zorgrobot. Soms beoogd om een handje te helpen met kleine klusjes in ziekenhuizen zoals het rondbrengen van medicijnen, maar vooral gezien als hulpmiddel om de grijzer en zwakker wordende bevolking zelfstandig en onafhankelijk te laten blijven. Met de inzet van zorgrobots kunnen ouderen langer in hun eigen huis blijven wonen met bijbehorende kwaliteit van leven en een kleine inzet van extra personeel, is de gedachte.

Er zijn twee belangrijke domeinen waar care-bots van pas kunnen komen, die vooral los van elkaar worden uitgewerkt. Het eerste gebied zijn de dagelijkse klusjes: planten water geven, een maaltijd opwarmen, de boel schoonhouden, de deur opendoen, dat soort dingen. Het onvermogen om dit soort kleine huishoudelijke taken zelf te doen, is een van de redenen dat ouderen of gehandicapte personen niet zelfstandig thuis kunnen wonen. Een helpend robothandje zou hun onafhankelijkheid kunnen geven.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content