Achtergrond

Verandering is ook in de medische technologie een prima basis

Ron Eringa heeft ruime ervaring met embedded-softwareontwikkeling en is sinds twee jaar softwareteamleider en Scrummaster bij Philips Healthcare. Hij begeleidt binnen Philips teams die net beginnen met Agile-, Scrum- en Lean-methodieken.

Leestijd: 9 minuten

Waar de industrie Agile en Scrum de laatste jaren breed heeft omarmd, zijn ontwikkelaars van medische systemen vrij huiverig voor een methode die verandering als basis heeft. De strenge regels rond medische technologie schrijven het watervalmodel voor, wordt vaak gedacht. Ron Eringa van Philips Healthcare beargumenteert dat Agile en Scrum juist prima bruikbaar zijn in een gereguleerde industrie en ook in deze omgeving veel voordelen bieden.

Sinds Philips in 1927 begon met het bouwen van medische systemen is er veel veranderd in de medische wereld. Waar het gebruik zich vroeger beperkte tot het stellen van diagnoses achteraf, worden onze systemen tegenwoordig veel meer gebruikt tijdens interventies. Dat heeft onder meer te maken met de aard van de ingrepen: tegenwoordig neemt de arts veel vaker zijn toevlucht tot minimaal-invasieve chirurgie. Waar vroeger een flinke opening gemaakt moest worden in het lichaam om bij organen te komen (zoals bij openhartoperaties), volstaat tegenwoordig een kleine incisie om met instrumenten zoals een katheter naar binnen te gaan. Het voordeel voor de patiënt is dat het risico van complicaties en infecties stukken kleiner is dan voorheen en de hersteltijd korter. Het voordeel voor de arts is dat interventies een stuk efficiënter worden, zodat hij meer patiënten van zorg kan voorzien.

De beeldvormende apparatuur moet de arts bijstaan bij dit soort ingrepen door realtime beelden te leveren. De kwaliteit en de snelheid waarmee deze worden voorgeschoteld, zijn de laatste jaren alsmaar gegroeid. Deze overgang van alleen diagnostiek naar ook behandeling heeft er wel toe geleid dat kwaliteit, gebruikersvriendelijkheid en veiligheid tegenwoordig veel belangrijker zijn en veel strikter worden gecontroleerd dan voorheen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content