Kort nieuws

Veni-subsidie voor veiliger authenticatie met kwantumcryptografie

René Raaijmakers
Leestijd: 1 minuut

Serge Fehr van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) krijgt een Veni-subsidie van NWO voor zijn onderzoeksvoorstel voor een betere beveiliging van authenticatie door een nieuw type kwantumcryptografie. De technologie kan op termijn worden toegepast bij toegangscontrole of identificatie bij betaalautomaten.

De wiskundige Fehr onderzoekt een nieuwe methode om veilige communicatie te bereiken tussen twee partijen die elkaar niet vertrouwen. Is de ander werkelijk wie hij zegt dat hij is? Dit kan gecheckt worden met geheime pincodes of wachtwoorden, die worden gecodeerd.

Tot nu toe is cryptografische beveiliging veelal gebaseerd op een gebrek aan computerkracht bij de tegenstander. Zo is RSA gebaseerd op de moeilijkheid om een groot getal te ontbinden in priemgetallen. Maar als een tegenstander een gecodeerd wachtwoord of pincode in handen krijgt, kan hij zich wellicht over een paar jaar voordoen als een ander – als hij genoeg computerkracht heeft of een slimmere methode heeft gevonden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content