Achtergrond

Veiligheid dankzij opensource processorarchitectuur Risc-V

Jonathan Hofman, Jan Jaap Treurniet, Merijn van den Berg
Leestijd: 5 minuten

Risc-V is een breedgedragen opensource processorarchitectuur om fpga’s en andere hardware aan te sturen. Dankzij het opensourcekarakter kan iedereen zijn eigen softcore maken en die een-op-een overzetten naar een andere fpga. Technolution ontwikkelt met Risc-V een softcore voor safety- en securitytoepassingen.

Om de veiligheid van een auto te garanderen, gaan ontwerpers tot het uiterste. De rem en de airbag van de auto moeten het altijd doen. Een hapering in de navigatie of het audiosysteem is vervelend, maar zorgt niet direct voor een gevaarlijke situatie.

Wie alle onderdelen in software programmeert op één processor, moet zich in allerlei bochten wringen om de kritieke functies altijd te kunnen garanderen. Daarom worden zulke kritieke functies in aparte hardwarecomponenten gemaakt, geoptimaliseerd op veiligheid. Dit geeft een geïsoleerd stukje hardware waarvan we kunnen garanderen dat het altijd werkt, maar het is verre van flexibel. De auto met deze losse stukjes veilige hardware is een voorbeeld van een mixed criticality-systeem, dat taken uitvoert op verschillende niveaus van veiligheid of beveiliging.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content