Achtergrond

Van promovendus naar hoogvlieger naar dakloze

Nieke Roos
Leestijd: 8 minuten

Ronald Mannak brak zijn promotie aan de TU Delft af om zich volledig te storten op zijn Rotterdamse start-up in muziekspeelgoed. Na aanvankelijk succes en lovende kritieken was het begin dit jaar echter gedaan met 1Uptoys. Financiers hielden de hand op de knip, wat Mannak noopte er een punt achter te zetten. Berooid, tot aan zijn nek in de schulden en zwaar gefrustreerd over het Nederlandse innovatieklimaat probeert hij zijn carrière nu weer vlot te trekken in Silicon Valley.

We schrijven de winter van 2005. Nintendo heeft zijn revolutionaire Wii-afstandsbediening net onthuld in Japan en het Guitar Hero-muziekspel met bijbehorende gitaarcontroller is koud uitgekomen voor de Playstation 2 als Ronald Mannak en een vriend in een Amsterdamse club een elektronische luchtdrum bedenken, niet veel later gevolgd door een elektronische luchtgitaar en een grote USB-speaker (een ’boombox‘). Of het technisch mogelijk is, is dan nog de vraag, maar Mannak ziet er brood in. Hij stopt als aio industrieel ontwerp en elektrotechniek aan de TU Delft en neemt zijn intrek in een Rotterdams kraakpand zonder verwarming, om te werken aan een financieringsplan en alvast te beginnen met de verkoop.

Toys ’R‘ Us Nederland ziet de potentie en brengt de kersverse ondernemer in contact met speelgoedmaker Silverlit. Een week later heeft hij een mondelinge overeenkomst: het bedrijf uit Hongkong koopt de licentie voor de luchtdrum, de luchtgitaar en de boombox en zal de producten gaan produceren en vermarkten. Kerst 2007 moeten ze in de winkels liggen. Mannak neemt twee mensen aan, een afstudeerstagiair industrieel ontwerp en een afgestudeerd elektrotechnicus, regelt een gratis verwarmd onderkomen via de gemeente Rotterdam en in drie weken sleutelen ze daar de eerste prototypes in elkaar. Deze demonstreren ze aan de directie van Silverlit, die voor beurzen in Europa is. De prototypes werken en de hoge heren uit Hongkong zijn enthousiast.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content