Author:
Joost Backus is oprichter en CEO van Notthefly Mobile Entertainment.
Reading time: 3 minutes
Ik leid een relatief tv-loos bestaan. Mijn @Home-kabelabonnement met meer dan honderd kanalen heb ik opgezegd. Ik had er geen zin meer in. Oké, de BBC mis ik wel, maar veel van het andere spul niet. Helemaal zonder bewegend behang kan ik ook niet. Via een simpel DVB-stickje kan ik uitstekend tv kijken op mijn notebook/monitor met in Nederland slechts drie open zenders (Nederland 1, 2 en 3). De rest is versleuteld. Beetje maf eigenlijk, want de RTL‘s van deze wereld hebben toch niet te klagen over reclame-, sms- en andere inkomsten. Waarom dan versleuteld? In het buitenland gaat dat al wat fijner. In Berlijn zijn meer dan tien zenders gewoon vrij beschikbaar, ook RTL-zenders.
Alleen staatsnetten is een fikse beperking. Ze stapelen tegenwoordig het ene kletsprogramma op het andere en hetzelfde nieuws reutelt wel vijf tot tien keer per avond voorbij. Over herhaling gesproken. Maar de minister wil het zo: goedkope tv zonder veel inspanning, onverkoopbaar aan derden en met weinig uitdaging tot format- of IP-ontwikkeling. Al vlug uitgekeken daarop kijk ik meer en meer naar Itunes. Dat heeft best veel materiaal waarvan een deel de eclectische Bits&Chips-lezers zeker zal aanspreken.
De Hubblecast HD-videopodcast met een zeker Dr. J als woordvoerder is een must see. HD-formaat 720p en per aflevering zo‘n zes minuten, dus ongeveer 200 Mbyte om te downloaden. Het is daadwerkelijk HD, want je ziet heel goed dat Dr. J niet echt goed is in scheren en ook een beetje last heeft van puistjes. Er zijn allerlei thema‘s in de Itunes-shop. Onder het menu-item ItunesU staat een weelde aan diepgaand, -gravend en gratis materiaal. Conferenties, lezingen, achtergronden, lessen, PDF‘jes, veel audio, maar ook steeds meer videomateriaal van veel Amerikaanse (top)universiteiten: van MIT, Stanford, UC Berkeley en Yale tot en met de American Military University en het Reformed Theological Seminary. Er zijn meer dan vijfendertig instituten die materiaal ter beschikking stellen en dat aantal groeit. Of dit ook openstaat voor Europese universiteiten, weet ik niet, maar ik vind het een machtige grabbelkist.
Geopolitiek volgen samen met Noam Chomsky? Het kan. Of Thomas Friedmans retoriek over zijn boek ’De aarde is plat‘? Steve Jobs‘ speech toen hij een eredoctoraat kreeg aan Stanford is echt een aanrader. En voor wie Alan Kay wil horen over gebruikersinterfaces, het kan allemaal. Een hele cursus rond datastructuren, computerwetenschap, TCP/IP of elektronische circuits. Soms diep, soms minder diep. Ook is het leuk om Nicholas Negroponte te horen en zien spreken over zijn laatste project rond One Laptop Per Child.
Ook aan de filosofische kant is er een boel te zien en te leren. Wat moet een koele technicus nu met klassieke literatuur en filosofie, vraagt u? Veel. Ik stootte bij toeval op de originele invalshoek van Marsh McCall, professor Klassieke Literatuur aan de Stanford-universiteit. Hij zegt: ’Eens in je leven zul je met een flinke tegenslag te maken hebben. Een bepalend moment dat je toekomst een dramatische andere wending geeft.‘ Aan de hand van zijn ’Literature of crisis‘ wil hij de studenten een filosofisch inzicht geven in zulke momenten. Ik vind het een geweldig uitgangspunt. In ieder leven sta je wel eens op een cruciaal punt.
Houvast halen uit Plato, Sophocles, Vergilius, Boethius, Shakespeare en Voltaire voor een technische geest, die soms minder geeft om filosofie, het lijkt mij een verrijking. Zoek er maar eens naar op Itunes. Naar aanleiding van bovenstaande reeks voordrachten heb ik Boethius maar eens aangeschaft. Geen makkelijke kost, maar dat zijn de moeilijke momenten vaak ook niet. Dus van diepe filosofie nu naar technische realiteit. Zou een technische podcastreeks ook niet een idee zijn voor Bits&Chips? Mij lijkt het leuk, Frans van Houten live als podcast.