Achtergrond

Van idee tot octrooi

Teun van Berkel is octrooigemachtigde in opleiding bij het Algemeen Octrooi- en Merkenbureau (AOMB) in Eindhoven. Hij is afgestudeerd in elektrotechniek aan de TUE en volgt momenteel de beroepsopleiding octrooigemachtigde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Leestijd: 5 minuten

Een octrooi beschermt een technische uitvinding, zoals een nieuw of verbeterd product of een werkwijze. Hiermee kun je voorkomen dat anderen je vinding zomaar kopiëren. In dit artikel beschrijft Teun van Berkel, octrooigemachtigde in opleiding bij het Algemeen Octrooi- en Merkenbureau te Eindhoven, wat er allemaal komt kijken bij een octrooiaanvraag.

Het zal iedereen wel eens zijn overkomen: je loopt op straat, staat onder de douche of zit op het toilet en opeens krijg je een fantastisch idee. Het probleem waar je al zo lang mee worstelt, verdwijnt als sneeuw voor de zon. Hoe meer je erover nadenkt, hoe enthousiaster je wordt. Je bedenkt verschillende varianten, verschillende toepassingen en in gedachten heb je al een compleet plan van aanpak.

Helaas komt het vaak voor dat het idee vervolgens geruisloos ten onder gaat, omdat het onduidelijk is wat de volgende stappen moeten zijn of uit angst dat anderen het idee kopiëren. Het is echter eeuwig zonde als je in een later stadium ziet dat een concurrent met jouw idee de markt betreedt. Een kans is dan verloren gegaan. Dit artikel probeert duidelijk te maken wat het inhoudt om jouw idee vast te leggen, te beschermen tegen imitatie, met behulp van een octrooi.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content