Van der Leegte stelt vrijhandel ter discussie

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

VDL-topman Wim van der Leegte heeft zaterdag in NRC Handelsblad gepleit voor herinvoering van invoerrechten in de Europese Unie. ’De EU zegt: Europa moet een vrijhandelszone zijn en we zullen andere regio‘s verleiden om dat ook te worden. Dan heb je echt een dikke klep voor je ogen. Want dat gebeurt dus niet. Als wij gaan heffen en China gaat niet meer leveren, gaan we hier weer zelf spullen maken. Dan keren onze multinationals allicht ook weer terug met hun productie. Of: China blijft leveren en we gaan er veel op verdienen‘, aldus de Brabantse industrieel.

Van der Leegte haalt ook uit naar het kortetermijndenken dat gepaard gaat met een beursnotering. Als voorbeeld haalt hij KPN aan, dat vierduizend banen verplaatst naar India. ’Daar verdien je dan vijftig miljoen euro aan om daar het dividend mee te kunnen verhogen. Maar je gooit wel vierduizend man hier over de schutting naar de overheid en zegt: zoek het maar uit!‘ Om de druk van aandeelhouders te weerstaan, zou de overheid een aandeel in ’eigen‘ multinationals moeten nemen, vindt Van der Leegte.

Het topsectorenbeleid van minister Verhagen kan Van der Leegte niet bekoren: hij vat het samen als ’tien commissies die de overheid helpen haar bezuinigingsopdracht uit voeren‘.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login