Kort nieuws

Van der Hoeve belooft meer investeringen in kenniseconomie

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

EZ-minister Maria van der Hoeve wil kennismigranten soepeler toelaten en gaat de budgetten voor innovatie verhogen. Dat staat in de Industriebrief, een rapport voor de Tweede Kamer over de Nederlandse industrie waarin ze haar visie voor de komende jaren presenteert. Voor het opstellen ging het ministerie te rade bij zo‘n 130 bedrijven uit verschillende sectoren, waaronder ASML, Assembléon, Fei, Océ, Panalytical, Philips Healthcare en Thales.

Volgens de brief is het gebrek aan goed personeel het grootste knelpunt. Daarom wil de minister het makkelijker maken om kennismigranten aan te trekken via extra dienstverlening voor bedrijven en kennisinstellingen. Verder moet de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt beter via een pakket aan maatregelen, zoals een nieuw bekostigingssysteem voor het middelbaar beroepsonderwijs. Onderwijs en scholing op de werkvloer zal fiscaal worden gestimuleerd.

Om risicovolle innovatieprojecten te stimuleren gaat er 115 miljoen euro extra naar de Wet op de Bevordering van Speur- en Ontwikkelingswerkzaamheden (WBSO). In 2011 komt het totale bedrag uit op 540 miljoen euro. Via de WBSO kunnen ondernemingen een deel van de R&D-loonkosten gecompenseerd krijgen via de fiscus. De bedragen voor Innovatievouchers gaan ook omhoog; tot 2011 trekt het ministerie hier 30 miljoen euro voor uit, voor 2011 en 2012 staat de begroting op 42 miljoen euro. Het totale budget voor innovatiekredieten, innovatievouchers en innovatieprestatiecontracten komt in 2012 uit op ongeveer 100 miljoen euro.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content