Opinie

Van beeldverwerken naar beelddenken

Marco Jacobs is vp marketing bij Videantis.

Leestijd: 3 minuten

Als je ergens middenin zit, lijkt het soms of er niets om je heen gebeurt. Ik werk al vele jaren dag in dag uit in de beeldverwerking en dat gevoel heb ik vaak gehad. Maar nu zie ik toch een radicaal nieuw fenomeen opkomen in mijn vakgebied.

Beeldverwerking werd midden jaren negentig interessant, aan het begin van mijn carrière. Alle analoge beelden werden toen snel digitaal gemaakt, te beginnen bij het beeldscherm. Compressie maakte het mogelijk om digitale video over dezelfde, voor analoge tv bedoelde, kabels te verzenden. Settopboxen decomprimeerden het videosignaal dan weer vlak bij de tv. Dvd gebruikte compressie om video op een schijfje te zetten. Er kwamen digitale videorecorders en de beeldkwaliteit ging omhoog met de introductie van hd-tv en blu-ray.

Die beweging zet zich tot op de dag van vandaag voort. Je kunt op dit moment al voor driehonderd euro een 4k-beeldscherm kopen, met viermaal zo veel pixels als een hd-tv. De volgende Olympische Spelen in Tokio zullen in 8k worden uitgezonden, wederom viermaal zo veel pixels.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content