Analyse

Uur U nadert voor Assembléon

Nieke Roos
Leestijd: 6 minuten

Het zijn woelige tijden voor Assembléon. Wereldwijd moeten er ruim tweehonderd werknemers uit bij de Veldhovense machinebouwer en een gedwongen vertrek uit het veilige Philips-nest komt snel naderbij. Hoe een groeibriljant een zorgenkindje werd.

Begin jaren tachtig kreeg een projectteam bij Philips het verzoek een machine te maken om razendsnel printplaten te bestukken. De Eindhovenaren gingen aan de slag en ontwikkelden een apparaat dat tot een half miljoen componenten per uur kon plaatsen. Dat was op dat moment maar liefst honderd keer sneller dan concurrerende systemen, met tien keer lagere kosten per plaatsing. De machine sloeg aan en een nieuwe business was geboren: Philips Electronic Manufacturing Technology (EMT).

De jaren daarna groeide het bedrijf sterk. Het breidde zijn portfolio uit en ging onder meer een samenwerking aan met Yamaha voor het bouwen van compacte plaatsingsmachines. Zijn hoogtijdagen beleefde Philips EMT rond de eeuwwisseling, met twaalfhonderd werknemers en een omzet van bijna een miljard guldens. Begin 2001 maakte het zich op voor een beursgang, met zelfs een notering aan de Amerikaanse Nasdaq. Het veranderde zijn naam in Assembléon als opmaat naar de onafhankelijkheid. ’Als er niks dramatisch gebeurt op de beurs, dan gaan we voor een initial public offering‘, kraaide Leo van de Vall, baas van de Amerikaanse activiteiten, in Electronic News.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content