UT, TNO en Maastricht gaan werken aan technologie voor chronische ziekten

Reading time: 1 minute

Author:

De UT, de universiteit van Maastricht en haar bijbehorende medische centrum en TNO starten volgende week een samenwerkingsverband rond technologie voor het ondersteunen van chronisch zieken thuis. Het Centre for Care Technology Research (CCTR) moet een goede aansluiting tussen technologie en de zorgpraktijk  garanderen. Nu mist die aansluiting nog wel eens.

Het CCTR is een van de acht Centres of Research Excellence (Cores) binnen het Innovative Medical Devices Initiative NL van NWO. Dit programma is erop gericht om samenwerkingsverbanden te smeden rond medische technologie. Elk van deze Cores krijgt een eenmalige financiële impuls om een hecht instituut te smeden. De trekkers van deze centra zijn universiteiten, maar ook andere instellingen en het bedrijfsleven nemen deel aan de Cores. In november zal het initiatief officieel worden gelanceerd.

Naast het CCTR richt ook het Sprint-programma van de UT en de Rug zich op behandeling buiten het ziekenhuis, met instrumentatie voor revalidatiezorg. De helft van de centra draaien rond beeldvorming: hart- en vaatziekten worden aangepakt door het Erasmus MC, de TU Delft en het Leidse UMC; de Rug, de Radboud Universiteit en de UT gaan een centrum rond kanker vormen; aan de Universiteit Utrecht en de TU Eindhoven komt een centrum rond MRI; de VU, UvA en het Nederlandse Kankerinstituut richten zich op kwantitatieve medische beeldanalyse.

Daarnaast komt er nog een Core voor minimaal invasieve chirurgie aan het Erasmus MC, de TU Delft en het LUMC, en een centrum voor technologie rond neurorevalidatie met de TU Delft en het LUMC.