UT-studenten bedenken spotgoedkope ar-kijker


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Vijf UT-studenten Industrial Design Engineering hebben een smartphone-gebaseerd augmented reality-systeem van maximaal enkele tientjes ontworpen. Hun aanpak is afgekeken van Google’s befaamde cardboard-ontwerp om smartphones om te toveren tot vr-systeem; de Twentse wordt gemaakt uit karton en enkele goedkope componenten. De studenten hebben het bedrijfje Aryzon met een bijbehorende Kickstarter-campagne opgezet om kant-en-klare kitjes te verkopen.

De bril gebruikt een transparante spiegel om de echte wereld met het smartphone-display te combineren. De techniek heeft wel een beetje hulp nodig om de omgeving te interpreteren in de vorm van merktekens. Die worden met de camera in de telefoon herkend, waarna de afstand en positie ten opzichte van de kijker bepaald worden. Vervolgens genereert het display een stereoscopisch beeld.

Aryzon hoopt met zijn crowdfundingcampagne, die gisteren van start ging, 25 duizend euro op te halen. Dat lijkt niet veel moeite te gaan kosten; op het moment van schrijven staat de teller al bijna op twintigduizend euro. Naast een kitje ontvangen de gebruikers een app waarin ze hun eigen 3d-modellen kunnen uploaden. Daarnaast beloven de ontwikkelaars een softwareontwikkelkit vrij te geven.