Kort nieuws

UT-spinoff Quix werkt aan quantum-fotonische processor

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het Twentse bedrijf Quix wil ’s werelds eerste quantumprocessor op basis van licht ontwikkelen. Oprichters zijn een groep wetenschappers van de Complex Photonic Systems-groep aan de Universiteit Twente en ondernemer Hans van den Vlekkert, die aan de wieg stond van lichtchipbedrijf Lionix en fotonica-assemblagefoundry Phix. Deze bedrijven zullen de lichtchips respectievelijk produceren en afmonteren.

Er bestaan verschillende benaderingen om een quantumcomputer te bouwen, bijvoorbeeld op basis van supergeleidende circuits of quantumdots. Quix is de eerste die aan een commerciële implementatie werkt op basis van licht. Belangrijk voordeel daarvan, zegt het bedrijf, is dat er geen koeling tot vrijwel het absolute nulpunt nodig is.

Quix is opgericht met anderhalve ton van pre-seed-investeerder Raph2invest, maar volgens Van den Vlekkert is er in totaal vijf miljoen euro nodig. Hij denkt daarvoor terecht te kunnen bij regionale investeringsfondsen en private investeerders, zegt hij in de Twentse krant Tubantia.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content