Kort nieuws

UT-spin-off voor modelleren gebouwen

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Onder de naam Dipper gaat een nieuwe spin-off van de UT softwarediensten aanbieden rond het modelleren van gebouwen. Het bedrijf is gebaseerd op het onderzoek van Biao Xiong naar een methode om automatisch 3D-modellen te maken op basis van lidardata. Hij promoveerde afgelopen vrijdag aan de ITC-faculteit.

Bestaande software kan de lidarmetingen alleen gebruiken om de hoogte van een gebouw te bepalen. Het systeem van Xiong herleidt de metingen tot een compleet gedetailleerd model van een gebouw. Daarvoor wordt eerst een model van de dakconstructie opgebouwd uit de puntenwolk. Vervolgens wordt dit model geanalyseerd om delen van een gebouw te herkennen.

Ongeveer 95 procent van de gebouwen kan zo automatisch worden gemodelleerd. De rest moet alsnog handmatig worden gemodelleerd, maar hier helpt de software ook mee. Bovendien kan het programma leren van zijn fouten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content